Wat is impregneermiddel en wat zijn de diverse soorten?

  • Geplaatst op
  • Door Frank van den Bosch
Wat is impregneermiddel en wat zijn de diverse soorten?

In dit artikel bespreken we de diverse soorten impregneermiddel op de markt.

Watergedragen, oplosmiddel houdend of een crème?

Goedemorgen met Impregneermiddelen Specialist? Hallo goedemorgen u spreekt met de heer Jansen. Ik had een vraag over impregneren. Afgelopen week is mijn gevel helemaal opnieuw gevoegd en nu hoorde ik van vrienden en familie dat het dan wijs is om de gevel ook nog te impregneren. Nu heb ik alleen de volgende vraag: op uw website zie ik zoveel verschillende soorten middelen hoe weet ik welk middel ik het beste kan gebruiken?

 

De vraag die de heer Janssen hier stelt is een vraag die wij regelmatig krijgen via telefonie of mail. Hierdoor dachten wij bij Impregneermiddelen Specialist dat het handig was om hier een stuk over te schrijven. Niet dat we niet willen dat u belt, maar dat u ook als lezer zelf wat meer informatie kan inwinnen over impregneren.

 

Verschillende soorten impregneermiddel

Impregneermiddelen kan je het makkelijkst opdelen in 3 verschillende soorten namelijk:

 

  • Watergedragen middelen
  • Oplosmiddel houdende middelen
  • Crèmes

 

Watergedragen middelen

Impregneermiddel op water basis is één van de meest voorkomende middelen die voorkomt. Het voordeel aan watergedragen middelen is dat wanneer je bijvoorbeeld morst tijdens de aanbreng het gemakkelijk te verwijderen is. Mocht er nu per ongeluk wat op bijvoorbeeld je ramen of kozijnen komen maak het wel direct schoon. Hoe langer je wacht met het schoonmaken hoe moeilijker het wordt om het te verwijderen. Wanneer een spons met water en sop niet meer helpt kunt u wel altijd nog met een ontvetter aan de slag.

 

Nog iets waar je goed op moet letten met watergedragen middelen is dat het op een gevel maar een keer kan worden toegepast. Op het moment dat je de ondergrond impregneert zorgt het er namelijk voor dat vloeistoffen van buiten niet meer naar binnen kunnen. Dit geld dan ook voor watergedragen middelen.

 

Prijs technisch gezien zijn de watergedragen middelen vaak iets goedkoper als de andere twee oplossingen. Bijvoorbeeld het verschil tussen de HR WB Impregneermiddel en de HR OB Impregneermiddel is bijvoorbeeld al €20,- op 25 liter. Wanneer je grotere oppervlakken moet behandelen kan dit aardig in de kosten lopen.

 

Oplosmiddel houdende producten

Dit soort hydrofobeer middelen zal je ook in veelvoud tegenkomen wanneer je opzoek bent. Dat is ook niet zonder reden. De oplosmiddel houdende impregneermiddelen kan je namelijk gebruiken op zowel geïmpregneerde ondergronden als ondergronden die nog geen behandeling hebben gehad. Waar we het hierboven over hadden met water gedragen middelen geldt dus niet voor dit soort producten.

 

Wel is het belangrijk om altijd even op te letten met het gebruiken van middelen op basis van oplosmiddelen. Niet alleen kan het nog wel is schadelijk zijn het schoonmaken hiervan is soms ook een hele klus wanneer er gemorst wordt. Zorg dus dat je het direct opruimt wanneer er wat geknoeid/gemorst wordt.

 

 

Crèmes

Wanneer u wat kleinere oppervlakken heeft en het graag op een makkelijk en efficiënte manier wilt doen kunt u het best kiezen voor een impregneermiddel op crème basis. Dit is erg gemakkelijk te verwerken met bijvoorbeeld een roller of een kwast. Door de dichtere vorm van het product smeert het gemakkelijk uit op bijvoorbeeld de gevel.

Het vaste stofgehalte in de crèmes is ook een stuk hoger dan bij de andere twee soorten. Vaak ga je al snel naar 20-25% vaste stof. Bij sommige producten zal je zelfs richting de 35-40 kunnen gaan. Hiernaast hoef je ook niks af te plakken van ramen en/of kozijnen of iets dergelijks. Dit maakt het erg prettig werken voor velen. Ook een voordeel is het schoonmaken van gemorst of geknoeid product. Simpel weg met een doekje kunt u het direct afnemen.

Een nadeel van de cremes kan alleen zijn dat wanneer je echt grote hoeveelheden moet impregneren kan het nogal arbeidsintensief zijn. En dan heb je met het spuiten van impregneermiddel weer een efficiëntere werking

 

 

Vragen en of opmerkingen? 


Heeft u zelf nog vragen over de verschillende soorten of over een bepaalde situatie waar u zelf in verkeerd? Neem contact met ons op via de mail ([email protected]) of bel ons voor extra informatie! 

[// feedback_company_merchant_reviews_widget]
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »