Natuursteen impregneren

Het impregneren van natuursteen is het verzadigen van natuursteen met een impregneercrème of impregneervloeistof. Hierdoor worden de poriën van de natuursteen opgevuld waardoor er een vuil- en waterafstotende laag ontstaat. Na de behandeling met een impregneermiddel voor natuursteen wordt uw vloer of wand dus gebruiksvriendelijker en gemakkelijker te onderhouden.

Hoe gaat impregneren van natuursteen in zijn werk?

Wanneer u een vloeistof gebruikt dient u te werken via de vloeimethode. Dat wil zeggen dat u gebruik dient te maken van een lage drukspuit. U dient dan de nozzle, die zorgt voor verneveling, te verwijderen. Zo zal het natuursteen impregneermiddel in een straaltje uit de lage drukspuit komen, hetgeen ook de bedoeling is. Wanneer u de nozzle zult laten zitten is de kans erg groot dat u veel te weinig natuursteen impregneermiddel zult aanbrengen. Het impregneermiddel voor natuursteen zal dan niet voldoende diep intrekken en het impregneermiddel zal snel zijn werking verliezen.
Ook kunt u kiezen voor een crème, dan kunt u het impregneermiddel voor natuursteen het best aanbrengen met een vachtroller die niet pluist. Bij verticale oppervlakten adviseren wij u gebruik te maken van een impregneercrème. De crème heeft een langere standtijd, waardoor deze langer de tijd krijgt om voldoende in de natuursteen in te trekken.

Ondergrond tijdens het impregneren van natuursteen

Voordat u natuursteen gaat impregneren met een specifiek impregneermiddel voor natuursteen is het van belang dat de ondergrond voldoet. Restanten van bijvoorbeeld reinigingsmiddel dienen vooraf verwijderd te worden. Deze kunnen anders de werking van het product nadelig beïnvloeden. Voorwaarden voor een optimale impregnerende werking is de opname van het middel. Dit is weer afhankelijk van het poriënvolume van de te behandelen natuursteen alsmede het vochtgehalte. Daarom moet de natuursteen die u gaat impregneren zo droog mogelijk zijn.

Verwerking impregneermiddel

Om een goed resultaat te bereiken, dient u onderstaande stappen voor het impregneren van natuursteen in acht te nemen:

 • Ondergrond in juiste staat brengen
 • Het impregneermiddel voor natuursteen op de vloer vol en genoeg aanbrengen. Nadat het impregneermiddel volledig in de ondergrond is opgenomen, de behandeling nog één- of tweemaal nat-in-nat herhalen. Let op! Bij meerdere lagen altijd nat in nat werken, nooit de eerste laag laten opdrogen en dan een 2e laag aanbrengen.
 • Na het impregneren dienen Alle vlakken afgenomen te worden met een wisser. Om fouten te vermijden de te behandelen vlakken in gedeelten behandelen zonder onderbreking.
 • Het gereedschap, lage drukspuit, MV2-pomp, kwast, verfroller, enz. reinigen met water.

Opmerking: Er zijn materialen welke door de impregnering iets donkerder kunnen worden. Wij adviseren dan ook altijd een proef op te zetten. Bij verwerking op vloeren dient u op te letten dat er geen materiaaloverschot op het oppervlakte zichtbaar blijft. Materiaaloverschot met een rubber vloertrekker of niet pluizende doeken verwijderen (bijvoorbeeld oude handdoek). Ongelijkmatige verbruikshoeveelheden, tocht en grote temperatuurverschillen op de ondergrond kunnen leiden tot een ongelijke optische uitstraling van het oppervlak. Wanneer u kiest voor een impregneercrème om uw natuursteen te impregneren dan adviseren wij u gebruik te maken van een niet pluizende verfroller. U kunt in dat geval het verbruik beter controleren. Overtollige crème na circa 30 minuten verwijderen met een niet pluizende doek. Zodat er geen restanten achterblijven.

Resultaat natuursteen impregneren

Na het impregneren van natuursteen wordt de opname van water en andere vloeibare stoffenverminderd met circa 95%. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van het soort natuursteen dat geïmpregneerd is. Door het natuursteen te impregneren wordt er als het ware een beschermlaag aangebracht. Het uiterlijk en de uitstraling van natuursteen zal door het impregneren onaangetast blijven. De natuurlijke uitstraling blijft dus behouden. U kunt kiezen uit 2 soorten impregneermiddel voor natuursteen"

 • Transparant impregneermiddel natuursteen. Dit houdt in dat u de gehele structuur van de natuursteen zult blijven zien. Er veranderd niets aan de uitstraling van de natuursteen. U kunt u vloer dweilen met groene zeep of in sommige gevallen te onderhouden door een klein deel natuursteen impregneermiddel toe te voegen aan het dweilwater. Zodoende zal dit zorgen voor de overige 5% bescherming.
 • Kleurverdiepend impregneermiddel natuursteen. Dit houdt in dat u de gehele structuur van de natuursteen zult blijven zien. Echter zal de natuursteen iets donkerder worden en zullen “tekeningen” worden benadrukt. De natuursteen wordt dan na impregneren net zo sprekend als wanneer deze nat zou zijn. Krassen kunt u altijd bijwerken met kleurverdiepend natuursteen impregneermiddel.

Impregneermiddel natuursteen

Impregneren van natuursteen kunt u zowel bij nieuwe als bij bestaande vloerendoen. Echter is het bij nieuwe natuursteen vloeren wel belangrijk om rekening te houden met het volgende; Natuursteen impregneren op zijn vroegst na ca. 4 weken nadat de vloer gelegd. Zowel de lijm/speciebed als het voegmiddel moeten namelijk voldoende droog en uitgehard zijn. Deze wachttijd voorkomt dat u teveel vocht onder uw tegel gaat opsluiten. Ons natuursteen impregneermiddel is ademend ofwel dampopen maar wanneer er teveel vocht onder het oppervlakte aanwezig is kan dit een probleem zijn. Het grote voordeel van deze 4 vier weken wachten is wel dat u de natuursteenvloer inmiddels een aantal keren heeft gedweild en u beter een keuze kan maken tussen een transparante of kleurverdiepende natuursteen impregneer. Zorg ervoor dat u tijdens deze 4 weken geen zeep gebruikt.

Voordelen natuursteen impregneren

Natuursteen impregneren ofwel vuil- en waterafstotend maken heeft diverse voordelen:

 • Er zal binnen en buiten nagenoeg geen vuil meer intrekken
 • Natuursteen wordt minder snel vuil
 • Natuursteen is veel makkelijker te reinigen
 • Er zullen geen schimmels en algen meer de stenen groeien
 • De zure regen zal de stenen en het voegwerk niet meer aantasten
 • Er zal geen vorstschade meer ontstaan
 • Natuursteen blijft langer mooi

Zelf natuursteen impregneren: bestel nu impregneermiddel

Het zelf impregneren van natuursteen is niet moeilijk. Als u precies de gebruiksaanwijzing volgt dan kan er niets fout gaan. Daarnaast kunt u veel geld uitsparen en u heeft bovendien zelf alles in de hand. Het impregneren van natuursteen, zowel oud als nieuw is zeer zinvol. Impregneermiddelen Specialist biedt een compleet assortiment impregneermiddelen aan voor het impregneren van natuursteen. Voor meer informatie en een vakkundig advies over natuursteen impregneren en impregneermiddelen kunt u contact opnemen met onze klantenservice 0348 22 07 10

Lees meer

Remmers Funcosil SL

Remmers Funcosil SL is een Kleurloze.hydrofoberende impregnering op silaan-/siloxaanbasis voor o.a. voor kalkhoudende natuursteen met een zeer goed indringvermorgen verkrijgbaar in 5 en 30 liter verpakking.
Vergelijk

€99,95

Informatie

Wykamol Enviroseal impregneermiddel op waterbasis

Wykamol Enviroseal impregneermiddel voor steen. Topkwaliteit impregneervloeistof op waterbasis voor o.a. gebakken steen, natuursteen, kalkzandsteen, beton, pleisterwerk. Productgarantie 15 jaar. Beschikbaar in 5, 10 en 25 Liter
Vergelijk

€57,95

Informatie
[// feedback_company_merchant_reviews_widget]
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »