Bestrating impregneren - impregneermiddel voor uw terras

Bestrating impregneren

Voor de levensduur en kwaliteit van bestrating van bijvoorbeeld natuursteen is het belangrijk om het te impregneren.
 
Maar wat is precies het impregneren van natuursteen? Het impregneren van natuursteen en andere bestrating is het verzadigen van de steen met een impregneercrème of impregneervloeistof. Hierdoor worden de poriën van de natuursteen opgevuld waardoor er een vuil- en waterafstotende laag ontstaat. Na de behandeling met een impregneermiddel voor natuursteen wordt uw vloer of wand dus gebruiksvriendelijker en gemakkelijker te onderhouden.

Het impregneren van bestrating

Voor het impregneren van bestrating kunt u een vloeistof of crème gebruiken. Wanneer u een vloeistof gebruikt dient u te werken met de vloeimethode. Dat wil zeggen dat u gebruik dient te maken van een lage drukspuit. U dient dan de nozzle, die zorgt voor verneveling, te verwijderen. Zo zal het impregneermiddel in een straaltje uit de lage drukspuit komen, hetgeen ook de bedoeling is. Wanneer u de nozzle zult laten zitten is de kans erg groot dat u veel te weinig impregneermiddel zult aanbrengen. Het impregneermiddel voor bestrating zal dan niet voldoende diep intrekken en het impregneermiddel zal snel zijn werking verliezen.
Ook kunt u kiezen voor een impregneercrème. In dit geval kunt u het impregneermiddel voor natuursteen het beste aanbrengen met een vachtroller die niet pluist. Bij verticale oppervlakten adviseren wij u gebruik te maken van een impregneercrème. De crème heeft een langere standtijd, waardoor deze langer de tijd krijgt om voldoende in de natuursteen of andere bestrating in te trekken.

Voorbereidingen impregneren bestrating

Voordat u natuursteen of andere bestrating gaat impregneren met een specifiek impregneermiddel is het van belang dat de ondergrond voldoet. Restanten van bijvoorbeeld reinigingsmiddel dienen vooraf verwijderd te worden. Deze kunnen anders de werking van het product nadelig beïnvloeden. Voorwaarden voor een optimale impregnerende werking is de opname van het middel. Dit is weer afhankelijk van het poriënvolume van de te behandelen natuursteen alsmede het vochtgehalte. Daarom moet natuursteen die u gaat impregneren zo droog mogelijk zijn.

Stappenplan natuursteen impregneren

Om een goed resultaat te bereiken, dient u onderstaande stappen voor het impregneren van natuursteen in acht te nemen:
 • Ondergrond in juiste staat brengen. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is het belangrijk dat de ondergrond droog is voordat u gaat impregneren.
 • Er dient voldoende impregneermiddel over de het gehele oppervlakte aangebracht te worden. Nadat het impregneermiddel volledig in de ondergrond is opgenomen, dient de behandeling nog één- of tweemaal nat-in-nat herhaald te worden. Let op! Bij meerdere lagen altijd nat in nat werken, nooit de eerste laag laten opdrogen en dan een 2e laag aanbrengen
 • Het impregneermiddel dient vloeiend aangebracht te worden. Nadat het middel in de natuursteen ondergrond is opgenomen, dient de behandeling herhaald te worden
 • Alle vlakken nadien afnemen met een wisser. Om fouten te vermijden moeten de te behandelen vlakken in gedeelten behandeld worden zonder onderbreking
 • Er zijn materialen welke door de impregnering iets donkerder kunnen worden, wij adviseren dan ook altijd een proef op te zetten. Bij verwerking op vloeren moet er op gelet worden dat er geen materiaaloverschot op het oppervlakte zichtbaar blijft. Materiaaloverschot moet met een rubberen vloertrekker of niet pluizende doek verwijderd worden. Ongelijkmatige verbruikshoeveelheden, tocht en grote temperatuurverschillen op de ondergrond kunnen leiden tot een ongelijke optische uitstraling van het oppervlakte.
 • Gereedschap dat nodig is voor het impregneren van bestrating bestaat uit onder andere een lage drukspuit, MV2-pomp, kwast en verfroller. En dient gereinigd te worden met water. Wanneer u kiest voor een impregneercrème om uw natuursteen of andere bestrating te impregneren adviseren wij u gebruik te maken van een niet pluizende verfroller. U kunt in dat geval het verbruik beter controleren. Overtollige crème na circa 30 minuten verwijderen met een niet pluizende doek zodat er geen restanten achterblijven.

  Resultaat na waterafstotend maken van bestrating

  Na het impregneren van natuursteen of uw bestrating wordt de opname van water en andere vloeibare stoffen verminderd met circa 95%. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van het soort bestrating en natuursteen dat geïmpregneerd is. Door te impregneren wordt er als het ware een beschermlaag aangebracht. Het uiterlijk en de uitstraling van de bestrating zal door het impregneren onaangetast blijven. De natuurlijke uitstraling blijft dus behouden.

  Impregneren van natuursteen

  Impregneren van natuursteen kunt u zowel bij nieuwe als bij bestaande vloeren doen. Echter is het bij nieuwe natuursteen vloeren wel belangrijk om rekening te houden met een aantal aspecten. Natuursteen kan op zijn vroegst ca. 4 weken nadat de vloer gelegd is geïmpregneerd worden. Zowel de lijm/speciebed als het voegmiddel moeten voldoende droog en uitgehard zijn. Deze wachttijd voorkomt dat u teveel vocht onder uw tegel gaat opsluiten. Ons natuursteen impregneermiddel is ademend ofwel damp open maar wanneer er teveel vocht onder het oppervlakte aanwezig is kan dit een probleem zijn. Het grote voordeel van deze 4 vier weken wachten is wel dat u de natuursteenvloer inmiddels een aantal keren heeft gedweild en u beter een keuze kan maken tussen een transparant of kleurverdiepend natuursteen impregneermiddel. Zorg ervoor dat u tijdens deze 4 weken geen zeep gebruikt.

  Voordelen bestrating impregneren

  Uw bestrating impregneren ofwel vuil- en waterafstotend maken heeft diverse voordelen:
  • Er zal nagenoeg geen vuil meer intrekken
  • De bestrating is veel makkelijker te reinigen
  • Voorkomt schimmel en algen groei
  • Zure regen zal de stenen en het voegwerk niet meer aantasten
  • Voorkomt vorstschade
  • Kortom; uw bestrating blijft langer mooi

  Zelf natuursteen impregneren

  Zelf uw bestrating impregneren is niet moeilijk. Als u precies de gebruiksaanwijzing volgt dan kan er niets fout gaan. U kunt veel geld uitsparen en u heeft bovendien zelf alles in de hand. Zoals u kunt lezen is het impregneren van natuursteen of andere soorten bestrating altijd zinvol.

  Bestel impregneermiddel online

  De Impregneermiddelen Specialist biedt een compleet assortiment impregneermiddelen aan voor het impregneren van uw bestrating. Daarnaast zijn alle impregneermiddelen professionele producten van de beste kwaliteit die gemakkelijk in gebruik zijn. Voor meer informatie en een vakkundig advies over natuursteen impregneren en impregneermiddelen kunt u contact opnemen met ons 0348 - 22 07 10.

Lees minder...

Lees meer

HR OB Impregneermiddel

HR OB Impregneermiddel is een veel verkochte impregneermiddel op oplosmiddelenbasis voor o.a. gebakken steen, kalkzandsteen, beton, pleisterwerk en gasbeton. Productgarantie 10 jaar. Beschikbaar in 5, 10 en 25 Liter verpakking
Vergelijk

€44,95

Informatie

Enviroseal impregneermiddel op waterbasis

Wykamol Enviroseal is een top kwaliteit impregneervloeistof op waterbasis voor o.a. gebakken steen, natuursteen, kalkzandsteen, beton, pleisterwerk,. Productgarantie 15 jaar. Zeer zuinig in verbruik!!! Beschikbaar in 5, 10 en 25 l...
Vergelijk

€44,95

Informatie

Remmers Funcosil OFS Beton impregneermiddel

Remmers Funcosil OFS is een milieuvriendelijke impregneervloeistof op waterbasis die uitermate geschikt is voor vloeren binnen en buiten. Olie-, vet-, water- en vuilwerende eigenschappen. Beschikbaar in 1, 5 en 30 Liter verpakking.
Vergelijk

€29,95

Informatie

Remmers Funcosil BI

Remmers Funcosil BI is een Kleurloze hydrofoberende impregnering voor beton verkrijgbaar in 5 en 30 liter
Vergelijk

€79,95

Informatie

Remmers Funcosil SL

Remmers Funcosil SL is een Kleurloze.hydrofoberende impregnering op silaan-/siloxaanbasis voor o.a. voor kalkhoudende natuursteen met een zeer goed indringvermorgen verkrijgbaar in 5 en 30 liter verpakking.
Vergelijk

€72,95

Informatie